Wie is De Zorg Leert Samen?

Binnen het samenwerkingsverband worden kennis en vaardigheden gedeeld én ontwikkeld tussen Limburgse zorg- en welzijnsorganisaties. 

De Zorg Leert Samen is ontstaan vanuit de behoefte van (bij de start) vijf zorgaanbieders in de ouderenzorg in Zuid-Limburg om kennis en kunde met elkaar te delen. Er is vaak een interne focus waarbij elke organisatie eigen programma’s en scholingen ontwikkelt om de medewerkers de mogelijkheid te bieden zichzelf te blijven ontwikkelen. Hierdoor worden diverse programma’s of scholingen dubbel ontwikkeld en de organisaties leren daardoor niet van elkaar. Dat wil De Zorg Leert Samen anders doen!

 

Jo Geesink (Sevagram/Zorg aan Zet) en Harm Mulder (Zorg aan Zet) vertellen in een interview over de Zorg Leert Samen. 

Hoe werkt het samenwerkingsverband dan samen?

Samenwerken doe je niet zomaar even. Het is niet iets dat je erbij doet. Daarom hebben we gekeken naar een opzet waarin de structuur, de inhoud en de kwaliteit samen onderdelen van een geheel zijn.

Organisatorisch ziet het samwerkingsverband er zo uit:

Daarbij kan op de onderdelen het volgende gezegd worden:

Opdrachtgevers 

zijn de deelnemende organisaties en geven duidelijke opdracht aan stuurgroep rondom de te verwachten resultaten van de samenwerking

De stuurgroep

heeft o.a tot taak:

  • Om aan de hand van de opdracht de richting te bepalen.
  • Gaat op zoek naar nieuwe samenwerkingspartners
  • Stuurt en begeleid de ontwikkelgroep
  • Het borgen van het samenwerkingsverband
  • Doet het contractbeheer
  • Doet eventueel budgetbeheer

De Ontwikkelgroep:

  • Bestaat uit leden van iedere deelnemende organisatie
  • Komt momenteel 1 keer per 2 weken 3 uur bij elkaar met als doel om processen verder in te richten als het gaat om leren binnen De Zorg Leert Samen.
  • Bepaalt welke thema eventueel in gezamenlijkheid opgepakt en ontwikkeld wordt. En volgen deze actief.
  • Bewaakt gezamenlijk de kwaliteit van het aanbod.
  • Heeft voor de eigen organisatie een adminrol binnen het portaal.
  • Vervult een enthousiasmerende rol voor De Zorg Leert Samen, zowel binnen als buiten de eigen organisatie.

Werkgroepen:

Binnen de ontwikkelgroep wordt bepaald welke thema’s in gezamenlijkheid ontwikkeld worden. Op dat moment gaan minimaal 2 organisaties met hun inhoudsdeskundige(n) aan de slag om dit aanbod te ontwikkelen. Deze werkgroep wordt begeleid door iemand vanuit de ontwikkelgroep zodat er een linking-pin ontstaat. Na het ontwikkelen wordt bekeken hoe de borging gewaarborgd wordt.

Waarom we er zijn

Als er iets is wat we de afgelopen tijd wel hebben kunnen constateren is het dat iedere ouderenzorg organisatie op zijn eigen tempo te maken krijgt met dezelfde uitdagingen. Er zijn diverse initiatieven om kennis en kunde met elkaar te verbinden, maar deze vinden niet altijd de weg naar de medewerkers in het primaire proces. Met het gevolg dat de organisaties individueel programma’s en scholingen ontwikkelen om medewerkers mee te nemen in veranderingen of om medewerkers de kans te geven zich vakinhoudelijk te ontwikkelen.

Vanuit de overheid worden diverse initiatieven genomen om zorgorganisaties beter te laten samenwerken om het gebied van kennisontwikkeling, door middel van zowel richtlijnen (Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg) als subsidies (transitie middelen).

Het kwaliteitskader verpleeghuiszorg stelt hierover het volgende:

  • Vanaf 1-1-18 is er voor iedere zorgverlener tijd en ruimte om op gezette tijden mee te lopen bij een collega organisatie uit het lerend netwerk. De wijze hoe dit wordt georganiseerd wordt vastgelegd in het kwaliteitsplan en geëvalueerd in het kwaliteitsverslag.
  • Er is voor alle zorgverleners voldoende tijd en ruimte om te leren en te ontwikkelen via feedback, intervisie, reflectie en scholing. De omvang en aard hiervan worden vastgelegd in het kwaliteitsplan en geëvalueerd in het kwaliteitsverslag.

Doelstelling project

Levantogroep, Delphinum, Zuyderland Care, Nobamacare, Sevagram en Zorg aan Zet hebben daarom een samenwerkingsverband opgezet om een opleidingenportaal te ontwikkelen. Met het opleidingenportaal kunnen zorgorganisaties hun cursussen, opleidingen, etc. aanbieden aan andere organisaties en zijn medewerkers van de deelnemende organisaties in de mogelijkheid zich in te schrijven voor programma’s en scholingen van andere organisaties.

Systemen:
Er wordt gebruikgemaakt van een gezamenlijk portaal tussen de deelnemende organisaties waar de scholingen en cursussen makkelijk en overzichtelijk kunnen worden toegevoegd.

Processen:
Diverse scholingen en programma’s hoeven niet dubbel ontwikkeld te worden bij de deelnemende organisaties. Wanneer één van de deelnemende organisaties een scholing heeft ontwikkeld kunnen medewerkers van de andere deelnemende organisaties zich hiervoor aanmelden.

Informatie:
Door het gezamenlijke portaal wordt de informatie over de verschillende scholingen overzichtelijk weergegeven. Daarnaast kan er duidelijk worden aangegeven voor wie de scholingen bedoeld zijn.

Mens:
Medewerkers kunnen op een eenvoudige manier inzage krijgen en inschrijven in het totaal aanbod van de eigen organisatie maar ook van de andere deelnemende organisaties. Op deze manier kan er kennis gedeeld worden tussen organisaties en kunnen medewerkers zichzelf blijven ontwikkelen.

Ons platform draagt er actief aan bij om deze doelstellingen te halen.

Wat we bieden

  • Breed aanbod
  • Toegang tot elkaars scholing (zowel digitaal als op locatie)
  • Regionale samenwerking tussen zorgorganisaties

Wat we vragen

  • Principe van geven en nemen (eigen aanbod, maar ook gezamenlijk ontwikkelen van aanbod)
  • Regionale samenwerking

    Voor wie we er zijn

    • Alle organisaties in de ouderenzorg in Limburg, die zich richten op intramurale en/of extramurale zorg en al hun medewerkers willen laten leren & ontwikkelen
    • Alle medewerkers in de (ouderen)zorg
    • Alle HR & Learningprofessionals in de ouderenzorg die leren & ontwikkelen in hun zorgorganisatie willen professionaliseren en die van leren van en met elkaar houden